Bu Tortumlular da çok olmaya başladı..!

Tortum’un eğmeleri, Tortum’un dereleri, Tortum’un meyveleri, Tortum’un pekmezi, Tortum’un parfümü, Tortum’un hocaları ve Tortum spor… Erzurum’un şüphe yok ki en güzel ilçesi, altından ırmakları akan yemyeşil doğasıyla Tortum’dur. Ama son yıllarda bu Tortumlular çok mu oluyor ne?

 

Erzurum’a 52 kilometre uzaklıkta, dereleri, meyveleri, hacıları, hocalarıyla ünlü, Tortumlu olmayanların ‘Kutsal topraklar’ diye takıldığı Tortum, insana huzur veren coğrafyasıyla adeta bir yeryüzü cenneti. Dini ve ilmi ilimlerdeki yetişmiş insan sayısı bir hayli fazla olan ilçenin neredeyse her şeyi son yıllarda meşhur olmaya başladı. Havası, suyu, doğası, Elma’sı, Armut’u, Dut’u, Ceviz’i, Domates’i, Fasulye’si, Pekmez’i, Pestil’i, Ayran’ı, Peynir’i, Yağ’ı, Bal’ı… Ve daha niceleri.

 

Bir zamanlar Gürcülerin hüküm sürdüğü bu coğrafyada eğitimli insan sayısı da en üst seviyelerde. Bir karış toprak için kardeşleriyle karşı karşıya bile gelmekten çekinmeyen Tortumlular, yurt genelinde olduğu gibi Erzurum’da da ekonomiye en çok yön veren insanların toprağı. 1987 yılında Tortum’dan ayrılarak ilçe statüsüne getirilen Uzundere ile birlikte Tortum, dağlarıyla taşlarıyla da sporcuların yaz kış en uğrak duraklarından.

 

 

Şehir insanın da soluklanmak için gittiği Tortum gölü, Tortum şelalesi, yüzen adalar, Tortum çayı, yedi göller, Tortum ve Uzundere ormanları ilk akla gelen yerlerden. Vadilerin içerisindeki köylerinde, yaylalarında yetiştirilen hayvansal ürünlerle meşhur olan Tortum, ekonomik anlamda da meşhur. Yakın zamanda piyasaya çıkan ve uluslar arası fuarlarda rağbet gören Tortum’un parfümü bile meşhur. Erzurum’da devrim yapan Tortum’un futbol takımı bile geçtiğimiz haftaki hezimetini saymazsak, dillere destan bir marka.

 

İsrafa karşı olan ve tutuculuğuyla bilinen Tortum insanı, çalışkanlığı ve merhametiyle de meşhur. Karadeniz insanını andıran konuşmasıyla da Tortumlu meşhur. Evliya Çelebi’nin meşhur Seyahatnamesinde bile yer alan Tortum için ünlü seyyah; ‘’Erzurum’un bağı bahçesi yoktur. Meyvesi iki konak yerden gelir. Birisi İspir diğeri de Tortum’dur’’ der. ‘Tortum’un eğmeleri’ diye de bir türküye sahip olan Tortum insanı, nerede olursa olsun eviyle de kendini belli eder. Tortumlunun olduğu yerde mutlaka ağaç vardır ve mutlaka meyve ağacı olur. Tortumlu, ‘Kıyamet kopacağını bilseniz bile elinizdeki ağacı dikin’ düsturuyla yaşadığı yeri yemyeşil cennete çevirir.

 

Kısacası kuran ayetlerinde anlatılan cenneti, yeryüzünde görmek için yolunuzu bir şekilde Tortum’a düşürün derim. 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Nihat subaşı 18 Ekim 2024 14:13

    Vallahi harika olmuş ellerin dert görmesin gardaşım

  • Fikret Atmaca 18 Ekim 2024 13:22

    Çok merak ettim ilk fırsatta gezip dolaşacağım

  • Hikmet 18 Ekim 2024 13:07

    Kalemine sağlık değerli kardeşim İklimi dahi doğuda görülmesi mümkün olmayan bir şekilde ne Karadeniz iklimi gibi nemli nede Doğu Anadolu gibi (Erzurum ) soğuk değil Fırat ile güneye doğru Tortum çayı yani Çoruh nehrinin bir kolu ilede kuzeye doğru akan nehirlerin başlangıç naktası arasında maksimum 50 metre mesafede iki ayrı yöne akan nehirlerin başlangıç noktası Dünyada başka örneği yok Yerleşim yerleri dar arazı ve sarp dağlardan oluşmasına rağmen Yaylaları dağların zirvesine mümkün oldukça büyük ve düz ovadan oluşan Paşa yurdu. Ödük yaylası, Dikmen, Vağaver, Kalavan ve Taşlı yala gibi yerlere sahip Bu kadar dar arazide yetişen meyve ve sebze çeşitlerini saymakla bitirmek çokta kolay değil Kısacası hayvancılıkta Vağaver yalası meyve de Bağbaşı ve sebzecilikte Pehlivanlı gibi köylerin bulunduğu Cennet bahçesi TORTUM

  • Zekiye Çomaklı 18 Ekim 2024 13:02

    Olsun olsun her konuda gelişme olsun

  • Bayram Şahin Arpa 18 Ekim 2024 12:59

    Ömer bey birde yazın ki Oltu cağ kebabı bizimdir demesinler..

  • Salih çelik 18 Ekim 2024 11:47

    Abi tek kelimeyle muhteşem. Eline koluna yüreğine sağlık. Tortum için yazılmış en güzel yazı.