Can bula cananını
Bayram o bayram ola
Kul bula sultanını
Bayram o bayram ola…
Alvarlı efenin dediği gibi duyguların coştuğu, sevgi saygı hislerinin canlandığı günlerdir bayramlar. Ne yazık ki yaşadığımız çağda çoğumuz koca koca binalarda komşularımıza selam dahi vermeden ömrümüzü tüketiyoruz. Oysa ki; Yardımlaşma ve kaynaşmanın adıdır bayramlar. Şehirlerde insanlar bayramları tatil olarak görse de köylerde bayramlar, bir başka bambaşka yaşanıyor. Nerede mi? Tortum Bağbaşı’nda…
Erzurum’a 80, Tortum’a 26, Uzundere’ye 10 kilometre uzaklıkta bulunan 2014 yılında çıkarılan büyükşehir yasasıyla, mahalle statüsüne çevrilen 14 beldeden birisi olan yeryüzü cenneti Tortum’un bin 571 nüfuslu Bağbaşı köyünde, bayram günlerinde hakikaten bayram yaşanıyor. Bir bayram sabahı yolunuz düşerse eğer, Halil İbrahim sofrasının burada kurulduğuna şahit olursunuz.
Bağbaşı köyünün (Haho) sağlar mahallesinde yörenin hayat kaynağı olan gürül gürül akan ödük çayının ikiye ayırdığı mahallerden sağ tarafta yaşayanlar Ramazan bayramlarında, sol tarafta yaşayanlar ise Kurban bayramlarında, bayram namazının ardından birbirlerine kahvaltı ısmarlıyorlar. Kurulan uzun sofralara sadece mahalle sakinleri değil, yoldan geçenler, misafirler herkes katılabiliyor. Yıllardır devam eden alışkanlık artık geleneksel hale gelmiş. Bayram sofrasında, diz dize, omuz omuza, lokmalar bölünüyor. Gönüller bayram neşesiyle doluyor. Bayram hakikaten bayram oluyor.
Hani hep deriz ya nerede o eski bayramlar diye. İşte o bayramlar Bağbaşı’nda, Sağlar mahallesinde… Daha nice bayramlara..!
Teşekkür ederim kardeşim eline yüreğine sağlık birde 4 yıldır yaptığımız aşuremiz var mutlaka gelmelisiniz haberdar ederim bu mahallelinin yapamayacaği yok yaslisiyla genciyle maddi manevi her konuda destek oluyorlar.
Bu bayram geleneği herhalde erkeklere kadın ve çocuk göremedim kadınlar yorulan taraf erkekler sefa süren taraf
Ömer abi çok güzel İnsan haberi okurken bile mutlu oluyor teşekkürler
Bu güzel köy ve müthiş geleneği bu kadar güzel anlatılabilirdi.
Çok güzel bir gelenek. Emek veren herkesten Allah razı olsun. Sizin de yüreğinize sağlık.Kaleminiz var olsun Ömer bey.
Muhteşem bir gelenek. Muhteşem bir anlatım.
Çok güzel bir gelenek. Umarım yeni nesillerde unutmaz ve hep devam edilir.