Bir Tortum Bağbaşı geleneği…

Can bula cananını

Bayram o bayram ola

Kul bula sultanını

Bayram o bayram ola…

 

Alvarlı efenin dediği gibi duyguların coştuğu, sevgi saygı hislerinin canlandığı günlerdir bayramlar. Ne yazık ki yaşadığımız çağda çoğumuz koca koca binalarda komşularımıza selam dahi vermeden ömrümüzü tüketiyoruz. Oysa ki;  Yardımlaşma ve kaynaşmanın adıdır bayramlar. Şehirlerde insanlar bayramları tatil olarak görse de köylerde bayramlar, bir başka bambaşka yaşanıyor. Nerede mi? Tortum Bağbaşı’nda…

 

Erzurum’a 80, Tortum’a 26, Uzundere’ye 10 kilometre uzaklıkta bulunan 2014 yılında çıkarılan büyükşehir yasasıyla, mahalle statüsüne çevrilen 14 beldeden birisi olan yeryüzü cenneti Tortum’un bin 571 nüfuslu Bağbaşı köyünde, bayram günlerinde hakikaten bayram yaşanıyor. Bir bayram sabahı yolunuz düşerse eğer, Halil İbrahim sofrasının burada kurulduğuna şahit olursunuz.  

 

 

Bağbaşı köyünün (Haho) sağlar mahallesinde yörenin hayat kaynağı olan gürül gürül akan ödük çayının ikiye ayırdığı mahallerden sağ tarafta yaşayanlar Ramazan bayramlarında, sol tarafta yaşayanlar ise Kurban bayramlarında, bayram namazının ardından birbirlerine kahvaltı ısmarlıyorlar. Kurulan uzun sofralara sadece mahalle sakinleri değil, yoldan geçenler, misafirler herkes katılabiliyor. Yıllardır devam eden alışkanlık artık geleneksel hale gelmiş. Bayram sofrasında, diz dize, omuz omuza, lokmalar bölünüyor. Gönüller bayram neşesiyle doluyor. Bayram hakikaten bayram oluyor.

 

Hani hep deriz ya nerede o eski bayramlar diye. İşte o bayramlar Bağbaşı’nda,  Sağlar mahallesinde… Daha nice bayramlara..! 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Bünyamin Ercanli 08 Nisan 2024 10:01

    Teşekkür ederim kardeşim eline yüreğine sağlık birde 4 yıldır yaptığımız aşuremiz var mutlaka gelmelisiniz haberdar ederim bu mahallelinin yapamayacaği yok yaslisiyla genciyle maddi manevi her konuda destek oluyorlar.

  • Afra Topçuoğlu 08 Nisan 2024 09:59

    Bu bayram geleneği herhalde erkeklere kadın ve çocuk göremedim kadınlar yorulan taraf erkekler sefa süren taraf

  • Tuba Aslan 08 Nisan 2024 09:55

    Ömer abi çok güzel İnsan haberi okurken bile mutlu oluyor teşekkürler

  • Meltem Çimenli Adaşıroğlu 08 Nisan 2024 09:53

    Bu güzel köy ve müthiş geleneği bu kadar güzel anlatılabilirdi.

  • Feyzullah Coşkun 08 Nisan 2024 09:51

    Çok güzel bir gelenek. Emek veren herkesten Allah razı olsun. Sizin de yüreğinize sağlık.Kaleminiz var olsun Ömer bey.

  • Hasan Ceylan 02 Şubat 2023 16:36

    Muhteşem bir gelenek. Muhteşem bir anlatım.

  • Muhammet uğurlu 06 Mayıs 2022 12:50

    Çok güzel bir gelenek. Umarım yeni nesillerde unutmaz ve hep devam edilir.