Beyinsizliğin telafisi yok..!

Köyde duran şehre, şehirdeki büyükşehre, metropoldeki yurt dışına koşuyor… Kimse yaşadığı yerden memnun değil. Elbette herkesin sebepleri ayrı ama en belirgin sebep; ‘Para para para..’

 

Göç denilince ilk akla gelen şehir, yedi kapılı memleketim Erzurum. Para mevzusunu bir türlü aşamadı Erzurum…  ‘Göç göç oldu, göçler yola dizildi’ dedi gitti Erzurumlu, ‘Küstüm gidirem’ dedi gitti, ‘Erzurum uzak şehir’ dedi gitti. Kimse umursamadı, kimse dur demedi. Ve ‘Sahipsiz memleket’ olarak nam saldı, dadaşımın dilinde.

 

 

Erzurumlu giderken, parasıyla, beyniyle gitti. 2022 yılı sonu itibariyle Erzurum’dan yurt dışına bin 333 kişi giderken, 2019-2021 yılları arasında ülkemizden de yurt dışına, 1 milyon 38 bin 403 tane beyin gitti. Hani hastanede doktor yok, inşaatta mühendis yok diyoruz ya işte gidenler onlar..!  

 

Rakamlar devletin kurumu TÜİK'e ait. İşin daha kötüsü henüz öğrenciyken yurt dışına, ABD, Kanada, Almanya gibi ülkelere gitmek isteyen gençlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Ne yazık ki, eğittiğimiz beyinler başka ülkeler için kafa yoruyor. Ekonomiyle kaybettiklerimizi bir şekilde telafi edebiliriz ama beyinsizliğin telafisi yok ey ahali..! Biz bunu Erzurum’dan çok iyi biliyoruz…

 

Eğitimde, hukukta, adalette, kalkınmada aklımızı başımıza toplamaz, acil tedbirler almazsak, gitmeleri için gün saydığımız göçmenlerin beynine muhtaç kalacağız..!

 

Unutmayın, beyin giderse, beden ölür..!

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Harun 04 Eylül 2023 12:19

    Giden girsin kimin umurundaki. Kimse dert etmiyor bilesin senin kadar

  • Bir doktor 02 Eylül 2023 09:57

    Ömer bey, çok haklısınız, beyin göçü çok önemli bir problem. Özellikle son cümleniz çok vurucu olmuş. "Beyin giderse, beden ölür." Gitmeyi düşünmüyor değilim. Selamlar.

  • Nesrin Astam YILDIZ 01 Eylül 2023 22:03

    Erzurum'lu birrbirine kenetlense, birbirini güçlendirse, sanatta tıpta bilimde sanayide vs öne çıkanların ayakkabısına taş koymasa, başarısıyla mutlu olsa , yüze dost kalpte hain olmasa , ne küserek ne de memleketini sahipsiz bırakarak gitmez kimse.. gerçekleri göz ardı etmeyelim. ! Çoğu Erzurum'lu gelene kucak açar gideni umursamaz...

  • Nesrin Yıldız 01 Eylül 2023 21:08

    Erzurum'lu birrbirine kenetlense, birbirini güçlendirse, sanatta tıpta bilimde sanayide vs öne çıkanların ayakkabısına taş koymasa, başarısıyla mutlu olsa , yüze dost kalpte hain olmasa , ne küserek ne de memleketini sahipsiz bırakarak gitmez kimse.. gerçekleri göz ardı etmeyelim. ! Çoğu Erzurum'lu gelene kucak açar gideni umursamaz...

  • Mehmet Ali 01 Eylül 2023 20:40

    Zaten hükümet de göçmenlere güvenerek giderseler gitsinler diyor bence. Erzurum şehir hastanesinde bazı bölümlerde doktor yok. Kayseri'de doktorsuzluktan bir yıl sonraya randevu veriliyor. İstanbul'da hastnede tecrübeli doktor yok. Hastaneler yeni mezun doktorların umuduna kalmış. Durum vahim. Gelecek yıllarda daha da kötü olacak gibi görünüyor.

  • Recep Şahin 01 Eylül 2023 17:48

    Yanılmıyorsam geçen yıl 1387 kişide yurtdışından Erzurum'a kesin dönüş yapmış. Bırak gitsinler nasıl olsa gelecekler.

  • İbrahim 01 Eylül 2023 14:40

    Giderlerse gitsinler.

  • Erhan Güler 01 Eylül 2023 11:06

    Eline yüreğine sağlık, güzel bir yazı olmuş. Yine kitabın ortasından yazmışsın.

  • C. Kayahan 01 Eylül 2023 10:35

    Muhteşem bir yorum... Ve de çoook haklısınız "Gidenler memnun ki yerinden dönen yok seferinden"...