Besici eve, yapay et sofraya..!

Ülkemizin ‘Et deposu’ Erzurum’da 2000 yılında büyükbaş hayvan varlığı 4 milyon 217 bin iken, 2010 yılında bu rakam 1 milyon 733 bine geriledi. 2003 yılında 20 bin 173 ton et üretimi gerçekleşen kentte, 2016 yılında ise bu rakam 9 bin 498 tona düştü. Bugün büyükbaş hayvan sayısı 869 bin 009, küçükbaş hayvan sayısı ise 904 bin 587. Erzurum’da yılda 200 bin hayvan yurtiçine satılırken, 180 bin buzağı kayıt altına alınıyor. Normal şartlarda Erzurum, bir hayvancılık merkezi ama şartlar hiç mi hiç normal değil..!

 

Hayvan sayısı bir yeri merkez yapmıyor. Hayvancılık merkezi olabilmesi için ahırdan kombinaya kadarki süreç ekonomik olmalı. Ama değil. Maliyetler cep yakıyor, çiftçi emeğinin karşılığını cebinden ödüyor. Bunun önüne geçmek için 2014 yılında Dumlu’da besicilik Organize Sanayi Bölgesi planlandı, yatırım programına da alındı. Ödenek bile tahsis edildi. Hayvancılık OSB yapılabilmiş olsaydı eğer; Besicilik yapan da yaptıran da kazanacak, hayvancılık yan sanayi gelişecek, yem işi bile bu topraklarda halledilecekti. Ama olmadı..! Ah şu pısırık siyasetimiz..!

 

 

Bugün ne yazık ki, Erzurum’da 16 milyon dekarlık meralar ve yaylalar kiraya veriliyor ve besici hazır yem almaya yöneliyor. Şehirdeki yem fabrikaları da ithale yenik düşünce, işin masrafı katlanıyor, ülkenin et deposu Erzurum’da bile etin tadı kaçıyor. Maliyetlerin altında ezilen besici, süt ineklerine bile kesimhane yolunu gösteriyor. Bu noktada üreticiye darbe vuracağı bilindiği halde, et ithali tek çare olarak görülüyor... İşin özeti; Et’e her gün zam gelse bile besici para kazanamıyor.

 

Şartlar normal değil dedik ya hem de hiç normal değil. Hani şu küresel ısınma mevzusu var ya, meğerse sorumlusu büyükbaş hayvanlarmış. Büyükbaş hayvanların doğayı kirlettiği ve dünya nüfusunun protein ihtiyacını karşılamak için laboratuarlarda harıl harıl çalışmalar yapılıyor. Yani ince ruhlu insanlar (!) sofraları ‘Yapay et’ için hazırlıyor. Çok değil, 2-3 yıla kadar bu iş tamamdır. Yani besici kaybederken, kazanan ‘Yapay et’ olacak..! Bizlere de bunu yemek düşecek.  

 

Uzun lafın kısası zengin topraklarımızda her geçen gün daha fazla fakirleşiyoruz. Bulduğumuz çözüm ise; Et için oluşan kuyrukları zamla önlemek..!

 

*** HAYIRLI RAMAZANLAR…

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.