Erzurum Haber Girişi : 06 Ekim 2023 15:44

Başkentte Erzurum rüzgarı esti 

Başkentte Erzurum rüzgarı esti 

Erzurum Valiliği öncülüğünde, Erzurum Büyükşehir Belediyesinin desteği ile Erzurum iktisadi Sosyal Araştırma ve Yardımlaşma Vakfı (ESAV) koordinasyonunda organize edilen ‘Ankara’da Erzurum Günleri’ Altınpark ANFA Fuar ve Kongre Merkezi’nde başladı.

Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen ve Cumhuriyetin 100. yılında, 'Cumhuriyetin Temellerini Atan Şehir, Cumhuriyetimizin Başkentinde Hemşehrilerimizle Buluşuyor" vurgusuyla organize edilen Erzurum Günleri, yurdun dört bir yanından Erzurumluları bir araya getiriyor.

ANFA fuar ve kongre merkezindeki programda; İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından, bar ekibi gösterisi sergilendi. Palandöken Belediyesi Türk Musiki Topluluğu konserin sunulduğu ve Erzurum'un yerel kıyafetlerinin sergilendiği defilenin ardından protokol konuşmalarına geçildi.

Program kapsamında ilk olarak, ESAV Başkanı Veysel Karani Aksungur, "Bu, vakfın değil ilin yapmış olduğu bir programdır. Bu anlamda Valimiz Sayın Mustafa Çiftçi'ye, Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Sekmen'e, milletvekillerine, kaymakamlarımıza ve ilçe belediye başkanlarına teşekkür ediyorum" dedi.

"Şehrimizdeki güzellikleri görün,  tadına varın."

Daha sonra söz alan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "Ülkemizin ve şehrimizin gelişmesi için bizler de burada ne katkı sunabiliriz, elimizden ne geliyorsa bunu yapmanın çabası içerisindeyiz.  Tarihe baktığımız zaman biz 6000 yıllık bir tarihten bahsediyoruz; bizim medeniyetimizin içerisinde Selçuklular, Osmanlılar ve Türkiye Cumhuriyeti'nin olması tarihi anlamda çok önemli bir yere sahiptir. Bu güzelliklerin, bu tarihin sadece Erzurumlular tarafından değil; Erzurumlu olmayan vatandaşlarımız tarafından da bilinmesi çok önemli. Erzurum yayla turizmi ve kış turizmi ile ayrı güzelliktedir. Bu bacasız sanayi dediğimiz güzelliklerin ortaya çıkması,  tanıtılması işte bu tür ve buna benzer çalışmalarla olacaktır. Hayvancılığımız, organik tarımımız, yeni gelişmeye başlayan sanayimiz ayrı bir önem taşımaktadır. İnşallah bütün bürokratlarımız tarafından iş adamlarımızla sanayinin ilimizde daha da büyümesine büyük bir önem veriyoruz. Şehirleri gezip oradaki güzellikleri yerinde görmedikçe ne kadar anlatırsak anlatalım zihinlerde canlandırmamız mümkün değil.  İnşallah bu güzellikleri görmek için dışarıdaki kardeşlerimizi, şehrimize kış turizmine davet ediyoruz. Gelin şehrimizi görün, güzelliklerinden istifade edin, güzelliklerin tadına varın." şeklinde konuştu.

 


"Cumhuriyetin temellerinin atılmasına ev sahipliği yapmış kadim bir şehirdir"

"Sizlere ‘’Kimsenin gönlünü kırma/ Sakın harama el urma/ Sakın incitme bir cânı / Yıkarsın Arş-ı Rahman’ı ’’diyen şehrimizin manevi dinamiklerinden Alvarlı Muhammet Lütfi Efe Hazretlerinin dizeleriyle seslenmek istiyorum" diye sözlerine başlayan Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, "Bu şehir ki kadim tarihi ve kültürüyle nice evliyaları, nice kahramanları yetiştirmiş, yüz yıllardır bin bir hatim geleneğini sürdürmüş, Cumhuriyet’in temellerinin atılmasına ev sahipliği yapmış olmanın gururu ile, Nene Hatun ile, Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri ile, sözlü kültürümüzle, değerli âşıklarımızla, şairlerimizle huzurlarınızdayız. Emsalsiz lezzetlerimiz ile buradayız. Evliyalar şehrinden güzel başkentimize kültürümüzü, milli ve manevi hasletlerimizi sizlerle paylaşmaya geldik.
Malumunuzdur ki, gurbette yaşamak ve memleket özlemi çekmek ne kadar zor olsa da, doğduğunuz şehrin temsili de bir o kadar önemlidir. Kıymetli bir söz der ki: “Erzurumlunun gurbet görmüşü makbuldür.’’ Bu sözün anlamını şu an bizi misafir eden, bizi burada ağırlayan, siz kıymetli hemşehrilerimiz çok daha iyi bilmektedir. Ancak yine çok değerli bir söz de gönüller sultanı Alvarlı  Efe Hazretleri’ne aittir. Bir gün birkaç Erzurumlu, Efe Hazretleri’ne giderek derler ki: “Hocam Erzurum’dan çok göç veriyoruz. Bir dua buyursanız da dışarı gitmeseler.’’ Hoca der ki: “Oğul bırakın gitsinler, Erzurum bir mayadır; bırakın gitsinler ki Türkiye’yi mayalasınlar.’’  Bu söz doğrultusunda Erzurum; tarihsel süreci, kültürel derinliği, yedi yüz elli bin nüfusu, yirmi ilçesi, yaklaşık iki bin kırsal mahallesi, coğrafi olarak Türkiye'nin dördüncü büyük ili oluşu ile haklı bir şöhrete sahip olmuş ve âdeta Türkiye’ye maya olmuştur" dedi.

"Bu kadim kültürü tanımak için herkesi Erzurum'a davet ediyorum"

Vali Mustafa Çiftçi, konuşmasına şöyle devam etti:
"Ahmet Hamdi Tanpınar ‘Beş Şehir’ romanında her Erzurumluda bir nükteci yan bulunduğuna işaret ederken, bu hususun bilhassa Erzurum’da konuşulan Türkçenin zenginliğiyle doğrudan ilgili olduğu kanaatine varmıştır. Özgüveni yüksek, şahsiyet sahibi, gelişmiş kişilikli insanının bu hasletini ise, elinin işlemesine, üretmesine ve yüksek mesuliyet fikrine bağlar.
Bu duygu ve düşüncelerimle etkinliğimize katılan tüm hemşehrilerimizi, değerli büyüklerimizi, katkı sağlayan paydaşlarımızı, emek veren tüm gönül dostlarımızı en kalbi muhabbetlerimle tekrar selamlıyor, tanıtım günlerinin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Bu kadim kültürü yaşamak, kış sporlarından faydalanmak, eşsiz lezzetlerden Erzurum'da tatmak için de herkesi Erzurum'a davet ediyorum."
Son olarak Erzurum Milletvekili Selami Altınok, ‘Allah hayırlı uğurlu etsin’ dileklerinde bulunarak, etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Vali Çiftçi, milletvekilleri ve katılımcılar stantları gezdi.

Programa Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, Erzurum Milletvekilleri, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, Ak Parti Erzurum İl Başkanı ve çok sayıda davetli katıldı.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.