Erzurum Haber Girişi : 14 Ocak 2020 12:28

Başkan Uçar “Saltuklu ismi tozlu raflarda kalmamalı”

Başkan Uçar “Saltuklu ismi tozlu raflarda kalmamalı”

Yakutiye İlçe Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar gazetemiz Yenikuşak’ı ziyaret ederek görev süresi ile Erzurum gündemine dair değerlendirmede bulundu.

 

Gazetemiz imtiyaz sahibi Zafer Bağrıyanık ve Yayın Yönetmeni Melek Allioğlu ile görüşen Başkan Mahmut Uçar, 2020 yılında Yakutiye ilçe halkının beklentilerine cevap verecek önemli projelerle cevap vereceklerini söyledi.

 

Göreve geldiği günden itibaren ilçe halkının hak ettiği hizmetlere imza attıklarının altını çizen Başkan Uçar, rutin belediyecilik hizmetleri ile birlikte yıllardır ihmal edilen beklentilere de cevap verdiklerini kaydetti.

 

Yakutiye Belediye Başkanı Mahmut Uçar, son günlerde başta sosyal medya olmak üzere kamuoyunda Yakutiye Belediyesinin isminin Saltuklu olacağı tartışmalarına da açıklık getirerek,'' Saltuklu'yu her yerde yaşatmak istiyoruz. Ancak belediyenin isminin değiştirilmesi halkın takdiridir'' dedi.

 

SALTUKLU BEYLİĞİ’NİN İSMİ YAŞATILACAK

Anadolu'da 130 yıl hüküm süren ve birçok tarihi eser kazandıran Saltuklu Beyliği'nin isminin yaşatılması adına girişimde bulunan Uçar, 2020 yılını Saltuklu Yılı ilan ederek isminin tarihin tozlu sayfalarında unutulmuş olarak kalmamasını istediklerini kaydetti.

 

Başkan Mahmut Uçar, 1071 den hemen sonra Anadolu’nun ilk Müslüman yerleşim yerinin Erzurum olduğunu belirterek, Saltuklu Beyliğinin Anadolu’da kurulmuş ilk Türk devleti dolayısıyla bunu ön plana çıkarılması gerektiğini söyledi.

 

Erzurum 6 bin yıllık tarihinde sadece Saltuklu’ya başkentlik yapmış bir şehir olduğunu hatırlatan Başkan Uçar “Erzurum’u gezdiğimizde Saat kulesi, tepsi minare, Ulu Cami, Kaleiçi Mescidi, Tercan’da bulunan Mama Hatun külliyesi gibi önemli eserleri kazandırmış bir beylikten bahsediyoruz. Bizim amacımız koskoca Erzurum için önemi olan ve Anadolu’nun ilk Müslüman beyliği olan bir beyliğin sadece bir kurum veya mahalle isminden ibaret olmamalı. Biz bu topraklarda 130 yıl hüküm sürmüş Anadolu’nun Müslümanlaşmasında, Türkleşmesinde büyük katkısı olan ve birçok tarihi eser kazandıran böyle bir beyliği analım ve tarihin tozlu sayfalarında unutulmuş olarak kalmasın istemiyoruz” dedi.

 

İLK TÜRK DURAĞI ERZURUM

Anadolu'nun ilk Türk durağının Erzurum olduğunu tüm dünyada anlatacaklarını belirten Başkan Uçar, “Yakutiye Belediyesi olarak meclisten karar aldıktan sonra bir kurul oluşturulacak devamında panel ve sempozyum düzenleyerek hem yurtiçinden hem de yurt dışından getirecekleri Tarihçi yazar ve bilim adamlarıyla Saltuklu’yu anlatmaya ve tanıtmaya çalışacağız. Film ve belgesellerini hazırlatarak, kitaplarını oluşturacağız, sportif faaliyetler yapacağız. Bu durumu milli duygularımıza yakışır şekilde Anadolu’nun ilk Türk durağının Erzurum olduğunu tüm dünyaya anlatacağız” diye konuştu.

 

2020 DE YENİ PROJELER

Göreve geldikten sonra geçen sürede halkın ihtiyaç ve beklentilerini tespit çalışması yaptıklarını dile getiren Başkan Uçar, bu doğrultuda ilk aşamada ilçe sınırları içinde tespit ettikleri en az 6 değişik noktalara Pazar yeri projesi hazırlıklarına başladıklarını söyledi. Söz konusu Pazar yerlerinin kapalı oto garajı başta olmak üzere çeşitli sosyal donatılarının içinde yer alacağını vurgulayan Başkan Uçar “Hazırladığımız Pazar Yeri projesinin vatandaşın her türlü ihtiyacına cevap verecek sosyal donatıları ile Erzurum’da bir ilki gerçekleştireceğiz. Vatandaşımız alış veriş için Pazar yerine gittiği zaman alış verişini yapmanın yanında oturup dinleneceği ve zaman geçireceği kafeler, kütüphane gibi yerlerden faydalanacaklar. Ayrıca Pazar esnafının da daha temiz ve rahat ortamda ticaretini yapmasını sağlamış olacağız” diye konuştu.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.