Bankerler Holdingler, Tosuncuklar, Kriptolar ve Yastıklar

Günlerdir piyasalar kripto para soygunlarını konuşuyor. Yıllar önce ülkede banker, holding, tosuncuk skandalları başını alıp gitti. Ne yazık ki akıllanmadık. Peki toplum neden bu tuzağa düşer. Bunun ahlaki, sosyal, ekonomik, siyasi ve hukuksal temelleri nelerdir? Ne yazık ki bu güne kadar konuyla ilgili ciddi araştırmaların olmaması ayrıca ayıbımızdır. 210 üniversitesi olan ülkede  bu yoksa buda bilim insanlarının bilimsel ayıbıdır.

İşin aslı 1950 sonrasında  köylerden şehirlere başlayan göç sonucu arsa ve emlak zenginleri türedi. Bu insanların zihninde kısa zamanda köşeyi dönebilecekleri duygusunu ortaya çıkardı. Peyami Safa'da bu konuyu izah ederken "İstanbul'da bir insan sabah evinden çıkıp akşam evine dönerken nasıl zengin olurum hayalini kurardı". Anadolu'daki şehirlere, kasabalara hatta köylere sirayet ederek sosyolojik bir tabana dönüştü. Artık en ücra yerlerde "Milli Piyango" biletleri satılmaktadır. Spor lotoda on üç tutturma hayali insanların beynini meşgul etmekte, insanlar zengin olmayı "at yarışları', "İddia" kuyruklarında aradılar.

Ülkede 1960 sonrası Almanya'ya işçi gönderme başlar. Kısa zaman sonra izine gelen "Almancı" olarak adlandırılan vatandaşlarımız para kaynağına dönüşürken zenginlik kavramı da onlara göre şekillenir.

1977 sonrası Bankerler devri başlar. İnsanlar evlerini, altınlarını satıp bankerlere vermektedirler. Bankerler kısa zamanda daha çok faiz verme iddiasıyla para toplama vaadiyle büyük paralar toplar ve bir süre sonra kriz patlak verir...! Parasını kaptıranlar ağlama kuyruğuna girdiler. Banker Kastelli, Banker Bilo ve Banker Yalçınlar....! Bu devrin önemli piyasa aktörleridir. 18 yaşındaki Banker Yalçın'ın, Cevher Özden'in  kimlerle ilişkisi yoktu ki....! Ah.....

1985-90 arası hayali ihracat dönemidir. Vurgunlar bu yolla yapıldı. Özellikle 90 sonrası İslami çevredeki uyanıklar Avrupa'da birikim sahibi olan işçilerin parasına göz diktiler....!

Gurbetçilerin birikimleri kendilerini "İslamcı" olarak ifade edenlerin iştahını kabarttı. Konya'dan, Yozgat'tan ve başka vilayetlerden Avrupa'ya gidenler işçilerin paralarını toplar  daha çok para vereceğiz vaadiyle topaldılar. Şehirlerde yatırım yapmaya başladılar. Artık adları "Yeşil Sermaye" idi.

Yeşil sermayeciler birer kağıt parçası vererek milyonlarca Mark, Frang topladı. Dün cebinde parası olmayan uyanıklar artık milyonlar ile oynamaktadır. Fakat uzun sürmez Türkiye'de ekonomik krizler patlar. 1994 ve 2001 Krizleri parayla oynayanlar yani "Yimpaş Holding, Kombasan Holding, İhlas Holding" gibi holdinglerin bitişiyle sonuçlandı.

Daha çok para kazanmak arzusu sonucu "dini kavramları" kullanan gözü açıkların elinde patladı. Para kaptıranlar perişan oldu. Bu arada İhlas Holding Türkiye genlinde az veya çok birikimleri olanlardan büyük paralar topladı.. Bunların akıbeti ötekilere benzedi. İhlas Holding paraları batırdı....! Ve birikim sahipleri perişan olurlar. Jet Fadıl yani Fadıl Akgündüz yerli araba yapma iddiasıyla Avrupa'daki işçilerden para toplayan biriydi. Şirketinin adı JET-PA idi. Onun akıbeti diğerlerine benzedi.

Batan paralar bununla bitmez. Birde "Offshor Zadeler" çıktı. Bunlarda kaybedenlerden idi.

Lakabı "Tosoncuk" olan Mehmet Aydın "Çiftlik Bank'ı kurdu... İnsanlar oluk oluk para yatırdı... Günün birinde Tosuncuk Mehmet Aydınlı'da topladığı milyon dolarlarla sırra kadem bastı. Olan aç gözlü yatırımcıya oldu.

Günün birinde dünyada Kripto paralar ortalığı kapladı. Uyanık biri ortaya çıktı. Söylentilere göre iki Milyar dolar para topladı.  Ve kripto para dünyası, Cumhuriyet tarihinin en büyük dolandırıcılık hikayesi ile gündeme yerleşti. Son günlerde para transferlerinde sorun yaşanan kripto para platformu (borsası) Thodex'in internet sitesi kapatıldı. Yatırımcıların hesaplarına ulaşımı kesildi. Thodex'in kurucusu Faruk Fatih Özer'in yaklaşık iki milyar dolarla (kripto varlık) 20 Nisan'da İstanbul Havalimanı'ndan Arnavutluğa kaçtığı ortaya çıktı...!

Alacaklar artık savcılıkların önünde kuyruktaydı. Dört yüz binleri bulan para sahipleri Kripto Para merkezinden para satın aldı. Şahısın bir gece ansızın Arnavutluğa kaçtığı tespit edildi. Para yatıranların aç gözlülüğü, daha çok para kazanma istekleri felaketle sonuçlandı.

Thodex’in kapatıldı. Sahibi Faruk Fatih Özer’in yurt dışına kaçmasıyla başlayan süreçte Muğla merkezli Vebitcoin.com da katıldı. Vebitcoin.com faaliyetlerine içine girdiği finansal zor durumdan dolayı son verdiğini belirtti.

Dün bankerler, holdingler, offsohar, tosuncuk.... Bu gün Thodex’in, Vebitcoin.....  Bakalım yarın hangi vurgunlar vurulacak....! Bekleyip göreceğiz....! Kuralın olmadığı yerde bunların olması aslında normal olandır.

24 Nisan 2021 ERZURUM

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.