Erzurum Haber Girişi : 22 Temmuz 2022 16:08

Bağımsızlık meşalesi Erzurum’da yakıldı

Bağımsızlık meşalesi Erzurum’da yakıldı

Erzurum Valisi Okay Memiş, 23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresinin 103. yıl dönümü dolayısıyla kutlama mesajı yayınladı. Vali Memiş, “Bağımsızlık meşalemiz Erzurum'da yakıldı” dedi.

 

 

Vali Okay Memiş mesajında şunları kaydetti; “Anadolu' da her türlü işgal ve müdahaleye karşı birlik ve beraberlik içinde topyekûn mücadele ve kurtuluş hareketini başlatmak üzere, 19 Mayıs 1919'da Samsun'a çıkan Mustafa Kemal Atatürk; Amasya - Tokat - Sivas ve Erzincan illerine uğrayarak yetkililerle ve halkla çeşitli temaslarda bulunduktan sonra, 03 Temmuz 1919'da Erzurum'a teşrif etmişlerdir.

 

Bilindiği üzere; Erzurum Kongresi, 23 Temmuz-7 Ağustos 1919 tarihleri arasında Erzurum' da toplanmıştır. Erzurum Kongresi milli mücadelenin rotasının belirlenmesi itibarıyla tarihi bir öneme sahiptir. 9 Temmuz 1919'da askerlik görevinden istifa eden Büyük Önder'in başkanlığında 23 Temmuz 1919 tarihinde büyük bir gurur vesilesi olarak, gerçekleştirilmiştir. 103. yılını gururla kutladığımız bu tarihi Kongrede ülkemizin geleceğini tayin edecek çok önemli kararlar alınmış, “Vatanın bir bütün olduğu, parçalanamayacağı, manda ve himayenin kabul edilemeyeceği, Kuva-yı Milliye'yi amil ve milli iradeyi hâkim kılmak temel esastır.” Şeklinde bütün cihana ilan edilmiştir. Erzurum Kongresi ile bağımsızlık meşalesi yakılmış ve istiklal savaşımız bu şehirden başlatılmıştır. Kurtuluş mücadelesi, 23 Temmuz tarihinde de Erzurum'da olgunlaşmıştır.

 

Bu bağlamda, Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum çalışmaları sırasında mücadelenin seyrini değiştirecek, çok önemli gelişmeler yaşanmıştır. Atatürk'ün askerlik görevinden istifa etmesi, artık sade bir vatandaş olmasına karşın, bağımsızlık sevdalısı yiğit dadaşların onu bağırlarına basmaları ve ardından yürümeleri, daha da önemlisi 9. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir Paşa'nın burada, kolordusu ile emrinde olduğunu beyan etmesi, milletimizin kaderini değiştiren muhteşem tarihi dönüm noktalarından biri olmuştur.

 

 

Bundan dolayıdır ki, Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1920 yılında yapılan İzmir iktisat kongresinde konuşmasının bir bölümünde “Efendiler, Heyet-i aliyenizin, bugün akt etmiş olduğu Türkiye İktisat Kongresi çok mühimdir, çok tarihidir. Nasıl ki Erzurum Kongresi felaket noktasına gelmiş olan bir milleti kurtarmak hususunda misak-i millînin ve teşkilât-ı esasiye kanununun ilk temel taşlarını tedarik hususunda amil olmuş, müessir olmuş, müteşebbis olmuş ve bundan dolayı tarihimizde, tarih-i millimizde en kıymetli ve yüksek hatırayı ibraz etmiş ise kongreniz dahi milletin ve memleketin hayat ve halas-ı hakikisini temine medar olacak düsturun temel taşlarını ve esaslarını ihzar edip ortaya koymak suretiyle tarihte en büyük namı ve çok kıymetli bir hatırayı ihraz edecektir”. İfadeleriyle, Erzurum kongresinde ülkemiz için alınan en önemli kararları hatırlatma gereği duymuş ve bu kongreden büyük bir övgüyle bahsetmiştir.

 

Erzurum Kongresi' nde sadece bu bölgenin değil, aslında milletin kaderini tayin eden kararlar alınmıştır. Zaferin ilk adımı, bağımsızlığın kapısı olan Erzurum Kongresi kararları Türk milletinin azim ve kararlılığının bir örneğini teşkil etmektedir. Türk milletinin tarihi şeref sayfalarından biri olan bu kongreye, Erzurum halkı, büyük bir heyecan ve vatan aşkıyla destek vermiş, hiçbir fedakârlıktan kaçınmamıştır.”

 

ERZURUM KONGRESİ BİR DİRİLİŞİN, BİR UYANIŞIN İŞARET FİŞEĞİDİR

Yakutiye Belediye Başkanı Dr. Mahmut Uçar,  Erzurum Kongresi’nin 103. yıl dönümünü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

 

Milli Mücadele'nin önemli adımlarından biri olan Erzurum Kongresi'nin Cumhuriyet’e giden yolu açtığına vurgu yapan Başkan Uçar mesajında şunları söyledi;

 

“Bundan 103 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi, ulusal egemenliğin koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine karar verilen bir dirilişin, bir uyanışın işaret fişeğidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, düşman işgalindeki vatan toprağını kurtarmak için bağımsızlığa giden zorlu yolda birlik ve beraberliğin yegane unsurlarından biri olan Dadaşlar diyarından tüm emperyalistlere ve onların taşörenlerine en güzel cevabı 23 Temmuz 1919 da Erzurum Kongresiyle vermiştir. Erzurum Kongresi, Milli Mücadele'nin rotasının çizilmesi açısından çok büyük bir önem taşımaktadır. Kahramanlık destanları yazan milletimiz neleri başarabileceğini bu kongreyle bir kez daha kanıtlamışlardır.

 

Erzurum Kongresi’nin 103. yıldönümünde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, bağımsızlık mücadelesi veren tüm şehit ve gazilerimizi saygı ve minnetle yâd ediyor, tüm hemşehrilerimizi en kalbi duygularımla selamlıyorum.”

 

 

ETB Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral'dan, 23 Temmuz Erzurum Kongresi mesajı...

 

Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, Erzurum Kongresi'nin 103.'ncü yılı münasebetiyle yazılı bir kutlama mesajı yayımladı.

Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, Erzurum Kongresi'nin 103.'ncü yılı münasebetiyle yazılı bir kutlama mesajı yayımladı.

Milli Mücadele hareketinin dönüm noktalarından olan ve Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi’nin ulusal egemenliğin koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine karar verilen ilk kongre olması nedeniyle Türkiye tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayan Başkan Oral, mesajında şu görüşlere yer verdi.

"Milli mücadele döneminde, vatanın bütünlüğü, milletin bağımsızlığını sağlayacak ve ülkenin geleceğini kurtarabilecek çareler arayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının çıktığı bu yolda, Erzurum Kongresi çok özel bir anlam ve öneme sahiptir. “Milli sınırlar içinde vatanın bir bütün olduğu ve asla bölünemeyeceğini tüm dünyaya ilan ettiğimiz Erzurum Kongresi tarihimizin dönüm noktalarından biridir. Aynı şekilde manda ve himayenin hiçbir suretle kabul edilemeyeceğini deklere ettiğimiz bu tarihi kongrede Türk Milleti’nin dik duruşu ve birlik oluşu bir kez daha tescillenmiştir. Bu anlam ve düşüncelerle, Erzurum Kongresi'nin 103.’ncü yıldönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, bağımsızlık için verilen büyük mücadeleye kanıyla, canıyla değer katan bütün şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet ve saygıyla anıyorum” şeklinde konuştu.

 

ETSO BAŞKANI YÜCELİK; "ERZURUM KONGRESİ, YENİDEN DİRİLİŞİN TEMELİDİR"

 

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, Türk ulusunun yeniden dirilişinin temellerinin atıldığı 23 Temmuz 1919 Erzurum Kongresi’nde ilelebet sönmeyecek bağımsızlık meşalesinin yakıldığını söyledi.

ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Yücelik, tarihi kongrenin 103. Yıldönümü münasebetiyle yayımladığı mesajında, milli mücadele döneminde, vatanın bütünlüğü ve milletin bağımsızlığını sağlayacak ve ülkenin istikbalini kurtarabilecek çareler arayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının çıktığı yolda Erzurum Kongresi’nin çok özel bir anlam ifade ettiğini belirterek, “Milli sınırlar içinde vatanın bir bütün olduğu ve asla bölünemeyeceğini tüm dünyaya ilan ettiğimiz Erzurum Kongresi, tarihimizin dönüm noktalarından biridir. Aynı şekilde manda ve himayenin hiçbir suretle kabul edilemeyeceğini bütün dünyaya deklere ettiğimiz bu tarihi kongrede Türk Milleti’nin vakur duruşu, asaleti ve yeniden dirilişi bir kez daha tescillenmiştir” dedi.

Başkan Yücelik mesajında şu ifadelere yer verdi;  “ İlk kez ulusal egemenliğimizin koşulsuz olarak gerçekleştirilmesine karar verilip, bağımsızlık meşalesinin yakıldığı Erzurum Kongresi’nin 103. yıldönümünde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve bağımsızlık yoluna baş koyan, canı, kanı pahasına mücadele eden değerli hemşehrilerimizi rahmetle ve saygıyla anıyoruz."

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.