Çiftçi sayımız 512 bin. Erzurum’un çiftçi sayısı 34 bin. Dünyadaki toplam tarım alanı 5 milyar hektar. Tarım sektöründe çalışan sayısı da 570 milyon kişi. Hükümet, çarşı pazardaki yangını söndürmek için şehirlerde kent tarımı projesini başlatıyor. Yani Erzurumlu Vahap Yağanoğlu’nun dile getirdiği, ‘Millet bostanları’ fikri hayata geçiyor.
Tüm yurtta olduğu gibi Erzurum’da da kırsal nüfus azalıyor. Erzurum’da 2021 yılı sonu itibariyle 10 bin 518 kişi köyünü terk ederek, şehre göç etti. Büyük şehir yasasıyla mahalleye dönüştürülen köyler, göçlerin sebeplerinden birisi olurken, en önemli sebeplerden birisi de girdi maliyetlerinin yüksekliği. Bana göre de en önemli sebep, özellikle köylerde herkesin okumak, doktor, öğretmen olmak istemesi. Haliyle de üreten kesim azalırken, tüketen kesim sel gibi artıyor. Bu da boğazlar sorununu büyütüyor.
Kentsel tarım modeliyle özellikle sebzeler devletin alım garantisiyle üretildiği yerlerde tüketilecek. Erzurum Atatürk üniversitesi Ziraat fakültesi eski dekanı Erzurumlu Prof. Dr. Yağanoğlu, millet bahçeleri ve şehir parklarının millet bostanı olarak kullanılabileceğini söyleyerek, ‘’Şehirlerde üretip, tüketerek, gıda enflasyonunu düşürebiliriz. Raf ömrü düşük olan bir marulun Antalya’dan Erzurum'a gelmesinin maliyeti çok yüksek. Bu tür sebzeler, şehirlerde yetiştirilirse, hem tazelik sağlanır, hem de ekonomik olur’’ diyor.
Bakanlığın planına göre; Belediyeler, içerisinde yürüyüş yolları, dinlenme alanları, hobi bahçeleri, tarlalar, bostanlar bulunan çok büyük parklar yapacak. Halk buralarda hem dinlenecek, hem de hobi olarak yiyeceği ürünü nasıl üreteceğini öğrenecek. Aracılar olmayınca da gıda enflasyonunu her şehir kendi içerisinde sıfırlayacak. Planın sonunda herkes toprak sahibi olacak..! Bu arada dünyada 64 milyon hektarlık alanda 85 milyon insan kent tarımıyla geçimini sağlıyor.
Kısa bir zaman sonra sadece köyde duranın değil, sitede yaşayanın da eli toprağa, ayağı gübreye değecek. Yani herkesin bağı da olacak bostanı da..!