SağlıkHaber Girişi : 27 Aralık 2019 18:23

Atatürk Üniversitesinden Milli İlaç hamlesi

Atatürk Üniversitesinden Milli İlaç hamlesi

Atatürk Üniversitesi bilim insanları Parkinson, Alzheimer ve Depresyon gibi sağlık problemlerine yönelik uluslararası patentli İlk Milli İlacı geliştirdi.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu yürütücülüğünde, Fen Fakültesi ve Veteriner Fakültesi öğretim üyelerinden oluşan ekip tarafından üretilen ilaç, ülkemizde uluslararası patent haklarını elinde bulunduran, yeni sentez, orijinal “İlk Milli İlaç” olma özelliği taşıyor.

 

Üretilen Milli İlacı bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyuran Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı

“Cumhurbaşkanımızın altını çizerek ifade ettiği gibi her arayan bulamaz ama bulanlar sadece arayanlardır. Bizlere düşen görev, en doğruyu, en iyiyi, en güzeli, en hayırlıyı aramak, nasibimizde varsa bulmak ve insanlığın hizmetine sunmaktır. Bu yönde emek harcayan, gayret gösteren, başarı ortaya koyan mesai arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum.” Diyerek konuşmasına başladı. Rektör Çomaklı basın mensuplarına yaptığı açıklamada Milli ilacın geliştirilme sürecini adım adım şöyle aktardı:

“Bildiğiniz üzere, Devletimiz, yüksek katma değerli ürün ihracatının artırılması yönünde özellikle ilaç sektöründe, küresel pazardaki rekabet gücünü ve ülkemizi değer zincirinde daha üst konuma taşıma hedefini, 2020 yılı Cumhurbaşkanlığı yıllık programına dâhil etmiştir.

Bu hedefe ulaşmak için Üniversitemiz üzerine düşen vazifeleri yerine getirmeye çalışmaktadır.

İlaç üretim sürecinin ilk aşamalarından biri olan etken madde sentezleri yurt dışında yapılmaktadır ve yine yurtdışı kimyasalların temininde bir takım aksamalar meydana gelmekte dolayısıyla üretimde gecikmeler yaşanmaktadır. Bu gibi dezavantajlar nedeniyle kimyasal içeriği bilinmeyen, daha önce keşfedilmemiş, üretilmemiş, yeni sentez orijinal ilaçların ülkemizde tasarlanması ve üretilmesi en önemli hedef haline gelmiştir.

Bu bağlamda 2013 yılında Tıbbi Farmakoloji anabilim dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’nun yürütücülüğünde ve çeşitli anabilim dallarından öğretim üyelerinin katkılarıyla disiplinler arası çalışmalara başlanmıştır.

 

Japonya  ve ABD’den Uluslararası Patentleri Alındı

Araştırma ekibimiz tarafından, Türkiye’nin ilk bitkisel kaynaklı olmayan orijinal molekülü keşfedilmiş, klinik öncesi çalışmalarla ilacın etkinliği ispatlanmış, 2019 yılında Japonya’dan ve bu ay içerisinde Amerika Birleşik Devletleri’nden uluslararası patentler alınmıştır.

Tıp Fakültemiz, fen Fakültemiz ve Veteriner Fakültemiz öğretim üyeleri tarafından yürütülen çok sayıda çalışma ve deney sonucu, ortaya çıkan ürünün, glutamat nörotransmitterin yüksek olduğu beyin hücreleri üzerinde koruyucu etkisinin olduğu saptanmıştır. Yani hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde ürünün Parkinson, Alzheimer ve depresyon gibi sağlık problemlerinde değerleri ideal seviyelere düşürdüğü kanıtlanmıştır.

 

Ürünümüz  şu an ülkemizde Uluslararası Patent Haklarını Elinde Bulunduran, yeni sentez,  orijinal ilk milli ilaç olma onurunu taşımaktadır. 

Bu aşamadan sonra klinik aşamalar tamamlanacak ve ilaç insanlığın hizmetine sunulacaktır. Beklentimiz, maddi olarak zor görülmesine rağmen bazı kısa yollarla çözülebilecek adımların atılması suretiyle klinik ilaç araştırmalarının tamamlanması, en kısa sürede ilacın dünya piyasasına çıkması ve ülkemizin ve insanlığın bu ilaçtan faydalanabilmesidir.

62 yıllık köklü bir geçmişi olan ve Farmakoloji alanında da son 5 yıllık ortalamalara göre bilimsel olarak Dünya sıralamasında Türkiye birincisi olan Atatürk Üniversitesi, milli ilaç konusunda da öncülüğünü ortaya koymuştur. Bu yönde gayret gösteren, emek harcayan ve başarı ortaya koyan Üniversitemiz öğretim üyeleri Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu’na, Prof. Dr. Orhan Ateş’e, Prof. Dr. Nurullah Saraçoğlu’na ve Dr. Öğr. Üyesi Ali Taghizade’ye teşekkür ediyorum.”

Rektör Çomaklı’nın basın açıklaması Üniversite yönetimi ve öğretim üyelerinin toplu fotoğraf çekimleriyle son buldu.

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.