Eğitim Haber Girişi : 07 Eylül 2021 16:30

Atatürk Üniversitesi Antarktika’da Bilim seferlerinde

Atatürk Üniversitesi Antarktika’da Bilim seferlerinde

Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Karadayı’nın yürütücü olduğu “Horseshoe Adasındaki Kriyokonit Habitatlarının Mikrobiyal Biyoçeşitliliğinin Kültürden Bağımsız (Metagenomik) Yaklaşımlarla Araştırılması ve Biyoteknolojik Öneme Sahip İzolatların Kültüre Bağımlı Yöntemlerle Elde Edilmesi” isimli proje önerisi, TÜBİTAK KUTUP 1001 çağrısı kapsamında destek almaya hak kazanan 9 projeden biri oldu.

 

Proje, Milli Biyoteknolojik Süreçlerin Geliştirilmesine Katkı Sağlayacak

Fen Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Medine Güllüce, Dr. Öğr. Üyesi Gökçe Karadayı ve Dr. Öğr. Üyesi Sümeyra Gürkök görev aldığı söz konusu proje kapsamında dünyanın en önemli soğuk habitatlarından birisi olan Antarktika’ya yapılacak TAE-6 bilimsel seferi kapsamında sefer rotası üzerinden ve Horseshoe Adası’ndaki Türk Bilim Üssü çevresinden toplanacak kriyokonit örneklerinin mikrobiyal biyoçeşitliliğinin kültürden bağımsız yöntemlerle araştırılması ve bu mikrobiyal biyoçeşitlilik içerisinden biyoteknolojik öneme sahip enzim üreten izolatların kültüre bağımlı yöntemlerle elde edilmesi hedefleniyor.

 

Bu Alanda Yapılan İlk Çalışma Olacak

Antarktika kıtasında alanında ülkemiz adına yapılacak ilk çalışma olma özelliği taşıyan projenin önemine vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Karadayı: “Projemiz kapsamında yapılacak biyoçeşitlilik çalışmaları ile Horseshoe adası ile ilgili bilimsel eksiklik ilk kez kapsamlı bir şekilde giderilecek ve elde edilecek mikroorganizmalar sayesinde soğukta aktif enzimlerin kullanıldığı yerli, milli biyoteknolojik süreçlerin geliştirilmesinin kapısı aralanacak. Bu proje ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan Ulusal Kutup Bilim Programı (2018-2022) ve Cumhurbaşkanlığı himayelerinde yürütülen Ulusal Antarktika Bilim Seferlerine katılım sağlayacak üniversitemizin ilk mensubu olmaktan gurur duyuyorum” şeklinde konuştu.

 

Rektör Çomaklı: “Üniversitemiz, Geniş Bir Alanda Bilimsel Çalışmalarını Sürdürüyor”

Atatürk Üniversitesinin dünyanın birçok noktasında çalışma alanları oluşturduğuna dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı: “Dünya üniversitesi olma misyonu ve uluslararasılaşma vizyonu ile üniversitemiz çok yönlü çalışma ve araştırma faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor. Akademisyenlerimiz güncel gelişmeleri yakından takip ederek ihtiyaç duyulan bilimsel çalışmaları hayata geçiriyor. Bu kapsamda hazırlanan ve ülkemizde bu alanda yapılan ilk çalışma olma özelliği taşıyan projenin yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Karadayı başta olmak üzere emeği geçen herkesi tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” şeklinde konuştu.

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Ejder Tepesi 08 Eylül 2021 18:35

    Erzurum da soğuk iklimde. 64 yıldır Erzurum'a ne katkı yaptılar ki orada ne yapsınlar. Bunlar gönül eyliyorlar. Macera peşinde koşuyorlar. Maceracilardan bir şey olmaz. He ya Erzurumu çok fethettiler Kaldı Antartika.Hah hah hah. Hiç de gulesim yoktu.

  • Taha Tuğlular 08 Eylül 2021 17:32

    Erzurum da soğuk iklimde,64 yıldır hangi bilimsel çalışmayı yaptınız? Hiç bir şey. Bu soğuk iklime has tohum ve hayvan cinsi olarak ne ürettiniz? Hiçbir şey. KDV' si yüksek hangi teknolojik eseri ürettiniz? Hiçbir şey.Nobel alan bi adamımız var mı Yok. Kaç tane patent alıp da teknolojiye dönüştürdünuz. Hiç. Şimdi de oraya gönül eylemeye, tatil yapmaya gidiyorsunuz. 64 yıldır,ilmi bir çalışmanız yok ki.Gorunen köy klavuz istemez. Bağdat orda ise arşın burda. Yazık bu fakir milletin parasına. Nasıl da sözde bilimsel çalışma adı altında çar,cur ediliyor. Yazık hem de çok çok yazık