Van’da Çiğ Süt, Soğuk Zincirle Toplanacak

Van’da üretilen çiğ sütün soğuk zincirle uygun koşullarda toplanması için DAP destekli protokol imzalandı.

DAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin ‘Hayvancılık Altyapısını Geliştirilmesi Projesi/Muhtelif’ kapsamında hazırlanan; projenin uygulanması, finanse edilmesi, izlenmesi, değerlendirilmesi ve denetlenmesine ilişkin usul ve esasları içeren protokol, DAP İdaresi Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen ile Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, Van Ticaret Borsası Başkanı Naif Süer tarafından imzaladı.

Protokol imza sonrası açıklamada bulunan DAP BKİ Başkanı Prof. Dr. Osman Demirdöğen, üretici ile sanayici arasında köprü olacak bu yatırımın Van’a hayırlı olması dileğinde bulundu. Demirdöğen, rekabet ortamının giderek yaygınlaştığı ve hijyen koşullarının ise vazgeçilmez olduğu bir dönemde sütün soğuk zincirle toplanmasının önemine vurgu yaptığı konuşmasında, “Bu durum, süt toplama ve soğutma merkezlerinin kurulması gerekliliğini ortaya koymaktadır” dedi.

Van’da 10 adet süt işleyen tesisin bulunduğunu ifade eden Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, bu mandıraların kurulu kapasitelerin çok altında çalıştığını söyledi. Soğuk zincirle toplanacak sütle bu olumsuzluğun ortadan kaldırılacağını ifade eden Görentaş, markalaşmada önemli bir etken olacak bu projeye desteklerinden dolayı DAP Bölge Kalkınma İdaresi’ne teşekkür etti.

Projenin işletmeciliğini yapacak olan Van Ticaret Borsası Başkanı Naif Süer ise, soğuk zincirle toplanacak sütün sanayiye aktarılarak işlenmesi ve katma değerinin artırılmasının en öncelikli hedefleri olduğunu dile getirdi.

PROJE KAPSAMINDA NELER VAR?

Soğuk zincirle çiğ süt toplamaya, ilk etapta, Van’ın merkez ilçesi olan Tuşba’da ve belirlenen diğer 5 ilçede başlanacak. 20 mahalleye konulacak süt tanklarıyla günde yaklaşık 30 ton çiğ süt toplanarak, toplanan sütler araçlı tanklarla belirlenen noktalardan alınarak, işletmelerin tam kapasitesiyle çalışması için merkeze getirilecek eksik kapasite ile çalışan işletmelere bu sütler dağıtılarak işleme kapasiteleri kadar ürün elde edilecek ve sağlıklı süt ve süt ürünleri üretilecek.

Sanayicinin süt bulamadığı, süt üreticisinin de ürettiği sütü satamadığı bir yapı içerisinde söz konusu projenin devreye sokulması ile projenin sürdürülebilirliği sağlanmış olacak.

Projenin nihai hedefinde ise, Van’ın bütün ilçe ve köylerinin bu sisteme dahil edilmesi planlanıyor. Proje ile üretimde markalaşma, istihdamı artırma, rekabet gücü sağlama ve köyden kente göçü azaltma amaçlanıyor.

 


02.02.2021 14:36:00