Gıda sektöründe hijyen denetimi

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü´ne bağlı Gıda Kontrol görevlilerince, Koranavirus (Covid-19)   salgınının önlenmesine yönelik gıda denetimleri yoğun bir şekilde devam ediyor.

 

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Dünyamızı tehdit eden Koranavirus (Covid-19)  salgınının ülkemizde de görülmesi üzerine salgınının yayılmasının önlemek için İlçe Müdürlükleri Gıda Kontrol Görevlilerince, gıda üreten ve satan işletmelere yönelik denetimlerini aralıksız devam ettiriyor” denildi.

 

Söz konusu yapılan açıklamada Gıda işletmelerinde gerekli hijyen kurallarının en üst seviyede olması için özellikle ekmek ve unlu mamül üreten ve satan yerler olmak üzere tüm üretim, satış ve toplu tüketim noktalarına yoğun olarak bilgilendirme denetimleri yaptıkları kaydedildi.

 

Yapılan yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi;

“Gıda İşletmelerinde Koronavirus’ten korunmak için alınacak tedbirlerin olduğu afişlerin dağıtımı yapılarak bu afişlerin asılması sağlanıyor. Bu denetimlerde özellikle; hijyen kurallarına uyulması, çalışanların eldiven ve maske kullanması, işletmelerin girişlerinde çalışanlar ve müşteriler için el dezenfekatanı ve eldiven bulundurulması, girişlere dezenfektanlı paspas konulması, hasta personellerin çalıştırılmaması, açıkta ürün satılmaması, işletmelerin düzenli olarak havalandırılması, sebze meyve ve ekmek gibi gıdaların satılması esnasında ürünlere müşterilerin dokunmasını engelleyecek şekilde önlem alınması, kullanılan malzemelerin hijyeninin sağlanması ve lokantalarda sunum yapılmaması; yiyeceklerin sadece paket olarak hazırlanması konularında işletmelere bilgilendirmeler yapılmakta olup akabinde yapılacak olan takip denetimlerinde bu kurallara hassasiyetle uymayanlar hakkında yasal işlem uygulanacağı tebliğ edilmektedir.

Bu kapsamda özellikle ekmek satışlarıyla ilgili olarak tüketicinin doğrudan ekmeği almasının önlenmesi için ambalaj malzemesine konulmamış ürünlere bulaşmayı ve tüketicinin ulaşmasını engelleyecek şekilde hijyen tedbirlerinin alınmış olduğu; ürünün dolap ve tezgahlarda bulundurulabileceği ve tüketicinin talebi üzerine ürünlerin görevliler tarafından uygun bir ambalaj malzemesine konularak tüketiciye arz edilebileceği konusunda bilgilendirmeler yapılmaktadır. 

Ayrıca sürecin bir parçası olarak İl Müdürlüğümüz personelinin covid -19 virusundan korunmasına yönelik olarak Müdürlüğümüz hizmet binalarındaki tüm odalar ve denetim araçları dezenfekte edilmektedir. Girişlere, katlara ve araçlara el dezenfektanı konulmuştur.”  

 


25.03.2020 18:23:00