23 Temmuz'a doğu fuarı yakışır..!

Ülkemizin ilk ve tek en uzun süreli uluslar arası organizasyonu olan İzmir Enternasyonal fuarının doğudaki versiyonu olarak 1969 yılında Erzurum’da 23 Temmuz doğu fuarı açıldı. Bugünkü olimpiyat parkında açılan fuar bir ay süreyle açık kalır, şehir adeta buraya taşınırdı. Ciddi firmaların getirilmemesi,  tanıtım eksikliği ve dönemin yöneticilerinin vizyonsuzluğu neticesinde fuar birkaç yıl sonra kapandı… Bu arada İzmir fuarı, bu yıl 91. kez açılacak.

 

2017 yılında Erzurum büyükşehir belediyesi, eski fuarın biraz ilerisinde, orta doğunun en büyük fuar merkezini yaptı. Birkaç yıl Tüyap, son bir yıldır da Mng Expo fuarcılık işletmeciliğini yapıyor. Yapılan tüm fuarlarda katılım ve ziyaretçi rekorları kırıldı. Sadece Erzurum değil, bölge illeri resmen fuarlara aktı. En son Mayıs ayı içerisinde yapılan bir haftalık kitap fuarını bir milyon kişi ziyaret etti.

 

 

Şehirlerin gelişimi yerel imkânların harekete geçirilmesiyle mümkündür. İtalya’nın Milano kenti bu işi o kadar abartmış ki, yılın altı ayı bu kentte fuar var. Ve dünyada, ‘Fuarlar kenti Milano’ diye nam salmış. Hani diyorum biz de şu 23 Temmuzları boş geçmesek… Sadece Erzurum kongresine katılan illerin ya da bölge illerinin katılımıyla 23 Temmuz doğu fuarını her yıl bir ay süreyle açsak… Cumhuriyetin temellerini atan bu şehri, dosta düşmana reklam etsek, hoş olmaz mı..?

 

Hani hep Avrasya’nın başkenti falan deniliyor ya Erzurum için… Bu Avrasya coğrafyasındaki ülkeleri davet etsek, bu bölgesel fuarı uluslar arası boyuta taşısak… Hem şehrin tanıtımını hem de hinterlandımızdaki şehirlerin tanıtımını 23 Temmuz doğu fuarında bir ay süreyle yapsak fena mı olur?  Üstelik fuarın başında, Erzurum’a sevdalı Aydoğan Süer gibi ufku ve vizyonu geniş bir beyin varken, sahi neden değerlendirmiyoruz? Erzurum kongresinin 103. yıl dönümüne günler kala…

 

Diyorum ki; Turizm için, tanıtım için, ticaret için… Gelin Erzurum için 23 Temmuz’da doğu fuarını açalım..!   

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • DADAŞ SADIK 23 Temmuz 2023 22:22

    Bizde de o vizyon. Çok şey istiyorsun. Kongre caddesini her yıl bir kere yıkayıp, araç parklarını kaldırıyoruz. Erzurum kongresine mehter marşıyla kutluyorux. Vizyon bu.

  • İbrahim Adem 23 Temmuz 2023 18:40

    Olmasa da olur onlar için. Büyük kısmı da zaten zaruretten yapıyor. Fesli Kadir 'den tarih öğrenen avanaklara göre Kurtuluş Savaşı bile olmamış, Kongre 'yi mi kutlar bunlar ? Ama bir gün hepsi Kuvvanın ne olduğunu bir kez daha görecek. Aciz mankurtlar