İstanbul'un kışlası, Erzurum'un ambarı...

Önce Mısır çarşısı, yakın zaman önce de panoramik müze yapılacağı söylendi. Bahsettiğim yer yıllardır Milli Savunma Bakanlığı Erzurum iç tedarik bölge başkanlığı tarafından depo olarak kullanılan Taş ambarlar.

 

164 yıl önce yapılan tarihi bina artık büyükşehir belediyesinin oldu. Bu bina şehre değer katabilir. İlk, orta, lise ve yükseköğretimdeki öğrenci sayısı 400 bin olan, iki üniversiteli Erzurum’daki bu tarihi depo, İstanbul’daki Rami kışlası gibi kütüphaneye çevrilebilir. İçerisine şehirdeki sahaflar getirilebilir. Eski Erzurum evlerindeki oturma düzeni gibi tasarlanarak, farklı bir kongre merkezi ve kütüphane yapılabilir.

 

 

Hem gençlerin oturup ders çalışacağı, hem kitap alım satımı yapabileceği hem de araştırma yapabilecekleri bir mekân olabilir. Aynı zamanda da turizm kentinde gezilip görülecek farklı bir varış yeri olur. Taş ambarlar kütüphanesi, toplantı ve söyleşi salonları, okuma salonlarıyla, açık oturum, forum ve kongrelerle, gösterilerin yapılabileceği fuaye alanları tasarlanabilir. İstanbul’da kışlada oluyorsa, Erzurum’da da ambarda neden olmasın ki..?

 

Belirli günlerde halk ozanları geceleri, şiir akşamları, bilgi yarışmaları, zekâ oyunları, paneller ve daha onlarca etkinlik Taş ambarlar kütüphanesinde yapılabilir ve katılım rekorları kırılır. Hatta şehrin merkezindeki bu mekân bu şehrin kültür merkezi bile olabilir. 

 

Şimdi önce İstanbul’daki Rami kütüphanesine bir bakın, sonra da dönüp Erzurum'daki Taş ambarlara..!

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Cevdet 07 Mayıs 2024 10:49

    Güzel öneri. Destekliyorum. Kesinlikle yapılmalı.

  • Mustafa 04 Mayıs 2024 06:33

    Elinize sağlık, sizin sayenizde haberim oldu. Yorumlar biraz olumsuz ama ben nedense daha önce yaptıklarına bakınca Erzurum belediyesinin bu tarihi ambarları turistik açıdan, yine yazdığınız gibi eğitim açısından çok güzel bir şekilde değerlendireceğini sanıyorum.

  • Asaf Eltaş 03 Mayıs 2024 18:21

    Güzel bir düşünce, fakat günümüz yönetenleri her şeye para rant gözüyle baktıkları için olma olasılığı düşük bir proje..!

  • Sibel 03 Mayıs 2024 14:15

    Mantıklı olabilirliği çok yüksek bir öneri ama yapılabilmesi için vizyon gerek. işte Erzurum'da da o vizyonda siyasi yok

  • Bahri Toparlak 03 Mayıs 2024 13:19

    Erzurumun siyasileri oraya ticari bakar Öpmeyeceğim eşeğe ot yok misali Adamlar bacasız sanayi kayak merkezini bitirdiler

  • Metin Zülal 03 Mayıs 2024 11:12

    Çok güzel bit fikir tebrik ederim aynen uygulansa mükemmel olur

  • Ali Önder Yücel 03 Mayıs 2024 11:10

    Nereye bakarsan bak. İstanbula Cumhurbaşkanı aşık orada herşey olur Erzurum'a da kendi halkı bile düşman kimse Erzurum için kafa yormaz.